SZC logo

Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium

OM kód: 203059/005 | 4320 Nagykálló Korányi Frigyes út 27.

Intézmény logo

Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium

HírekKözérdekű adatokKIFU Webmail levelezésKRÉTA
Széchenyi 2020

Vendégtéri szaktechnikus

Vendégtéri szaktechnikus illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak. Hatékonyan együttműködik a séffel a választék kialakításában.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva áll az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • alkalmazza a működési szabályokat;
  • üzleti levelezést folytat;
  • kínálatot tervez, étlap-itallapot állít össze;
  • figyelemmel kíséri az árukészletet;
  • megköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít;
  • kapcsolatot tart a szállítókkal;
  • figyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;
  • biztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;
  • kialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;
  • ajánlatot készít megrendelők részére;
  • rendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít;
  • árubeszerzési és árképzési tevékenységet végez;
  • nyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat;
  • tárgyal az ügyfelekkel;
  • kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli a felszolgáló- és konyhai személyzetet;
  • nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

PTT
KKK

 

Ágazat megnevezése:

Turizmus-vendéglátás

Szakma megnevezése, száma:

5 1013 23 08 Vendégtéri szaktechnikus

Vizsgára bocsátás feltétele?

igen/nem

Leadás határideje:

a képzési idő befejezése előtt (az utolsó tanítási nap előtt) 7 munkanappal

Vizsgát megelőzően értékelésre kerül-e?

igen/nem

Projektvizsga része?

igen/nem

Portfólió típusa:

dokumentumgyűjtemény/prezentáció

Portfólió szakmai dokumentumainak száma NAPPALI képzésben:

minimum: 6 db (szakirányú oktatás ideje alatt)

Portfólió szakmai dokumentumainak száma FELNŐTT képzésben:

minimum6 db(2 éves képzés ideje alatt)

KKK által javasolt tartalmi és formai követelmények:

A vizsgázónak a vizsgára portfóliót kell készítenie. A portfóliót elektronikusan kell benyújtani, és a következő elemekből kell összeállítani:

  • Fényképek munkahelyi rendezvényekről, a munkahely és a munkahelyi étel-ital választék bemutatása.
  • Saját munkatevékenység bemutatása, példakép bemutatása, szakmai továbbfejlődés lehetőségének leírása.
  • Önéletrajz.
  • Szakmai versenyek, szakmai kiállítások képei, tapasztalatai.
  • Külföldi szakmai gyakorlatok, külföldön szerzett szakmai tapasztalatok bemutatása idegen nyelven. 6) Önreflexió az egész portfólióra vonatkozóan: jövőkép, saját tanulási folyamat önértékelése és erre reflektálás.

 

Formája: PDF dokumentum összeállítása szöveges anyagokból, képekből. Terjedelem: Minimum 12, maximum 15 db A4-es oldal, fedlap (téma megnevezése, készítő neve, dátum), tartalomjegyzék és mellékletek nélkül). A képek mellékletben szerepeltethetők a minimum terjedelmen felül, ezeket a szöveg megfelelő helyén kell meghivatkozni. Betűforma és nagyság: Times New Roman betűtípus 12-es betűnagyság.

A portfólió elkészítésére a szakirányú oktatás időszaka áll a vizsgázó rendelkezésre.

A portfólió formája, hitelesítése:

A szakmai vizsga megkezdésének feltétele a portfólió elkészítése és leadása, melynek határideje az utolsó tanítási napot (képzési idő végét) megelőző 7 munkanappal. Minden tanévben az intézmény rögzíti dátumszerűen a leadás határidejét.

 

A vizsgázó a teljes portfóliót (Word dokumentum) elektronikus formában leadja a portfólió készítéséhez kapcsolódó tantárgy oktatójának. Az oktató a vizsgadokumentáció előkészítő szakaszában átadja a vizsga jegyzőjének az elektronikus dokumentumcsomagot, aki megküldi a vizsgafelügyelő részére azt jóváhagyásra a lebonyolítási renddel együtt. A jegyző a vizsga előkészítéseként a digitálisan benyújtott worddokumentumból nyomtatást készít a szóbeli vizsgarészhez. A nyomtatott portfóliók irattározásra kerülnek a vizsgát követően.

 

 

 

A portfólió leadásával egyidejűleg a vizsgázó papír alapon írásban nyilatkozik, hogy a portfólió saját munkája, illetve a felkészítést végző intézmény aláírásával igazolja, hogy a portfólióban megjelenő adatok, információk a vizsgára jelentkező által kerültek összegyűjtésre, illetve a vizsgára jelentkező készítette a portfóliót. (1. sz. melléklet: Nyilatkozat és 2. melléklet: Igazolás)

 

A vizsgázó által egységbe szerkesztett leadandó portfólió elemei:

- borítólap/címlap (egységes minta alapján),

- tartalomjegyzék,

- portfólió tartalma,

- mellékletek,

- nyilatkozat és igazolás (szkennelve).

 

 

 

 


Partnereink

SZC logo

Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium


Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium

4320 Nagykálló Korányi Frigyes út 27.

Telefon: 06 (42) 563-140 és 06 (42) 263-104

E-mail: nagykallo.budai@gmail.com

OM azonosító: 203059/005


2024Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium